Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Διάλεξε πράξη και εξασκήσου στην αριθμητική παίζοντας

Κάντε κλικ εδώ και εξασκηθείτε σε απλές αριθμητικές πράξεις.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Συσκευές εισόδου και παραγόμενα αρχεία δεδομένων

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε να αναγνωρίζετε τις διάφορες συσκευές εισόδου, καθώς και τα αρχεία δεδομένων που αυτές δημιουργούν.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικη ακροστοιχίδα

Κάντε κλικ εδώ, αποθηκεύστε το αρχείο, ανοίξτε το και συμπληρώστε τις λέξεις που σχηματίζουν την ακροστοιχίδα, παρατηρώντας προσεκτικά τις εικόνες των ζητούμενων λέξεων.


Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Σβήσε τα κεράκια..

Χρησιμοποιώντας τις δύο πρώτες από τις παρακάτω εικόνες και το πρόγραμμα ζωγραφικής kolourpaint, φτιάξτε την τελική εικόνα.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Ζωγραφίζω τον υπολογιστή μου

παιδικές λιχουδιές..

Πρώτα κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το πρότυπο της παρουσίασης που θα δημιουργήσετε. Αποθηκεύστε το μέσα στο σχετικό φάκελο της τάξης σας. Στη συνέχεια κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε τις εικόνες που θα χρειαστείτε. Κατόπιν φτιάξτε την παρουσίαση που βλέπετε στο παρακάτω υπόδειγμα.


Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Δημιουργία εικόνας από γεωμετρικά σχήματα - φορτηγάκι

Αποθηκεύστε το παρακάτω φύλλο εργασίας και ανοίξτε το με το πρόγραμμα kolourpaint. Στη συνέχεια συνδυάζοντας κατάλληλα τα γεωμετρικά σχήματα, φτιάξτε ένα φορτηγάκι όπως στο υπόδειγμα που ακολουθεί.


φύλλο εργασίας
 

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Φτιάχνουμε τους κανόνες..ταμπέλες

Ανοίξτε τον κειμενογράφο και αξιοποιώντας τη γραμμή εργαλείων "Σχεδίαση", δημιουργήστε ταμπέλες με το σχήμα που σας αρέσει, που να περιέχουν τους κανόνες λειτουργίας του εργαστηρίου μας, όπως στα υποδείγματα που ακολουθούν αμέσως παρακάτω.



Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Το γάλα μου το πίνω ζεστό

Κάντε κλικ εδώ, κατεβάστε και αποθηκεύστε το αρχείο, ανοίξτε το και βάλτε τις εντολές με τη σειρά που πρέπει για να καταφέρετε να πιείτε το γάλα σας!

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ο σχολικός πληθυσμός

Ανοίξτε το υπολογιστικό φύλλο και δημιουργήστε τον παρακάτω πίνακα. Στη συνέχεια συμπληρώστε τις τιμές που αφορούν τον αριθμό των κοριτσιών και αγοριών του κάθε τμήματος. Με χρήση της κατάλληλης συνάρτησης βρείτε το συνολικό αριθμό των μαθητών του κάθε τμήματος, καθώς και το συνολικό αριθμό των μαθητών του σχολείου. Ποιος είναι ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα; Στη συνέχεια φτιάξτε ένα γράφημα που να αναπαριστά με οπτικό τρόπο  το συνολικό αριθμό των μαθητών ανά τμήμα.


Κατασκευή ανεμόμυλου στην EasyLogo

Ανοίξτε το προγραμματιστικό περιβάλλον της EasyLogo και ακολουθώντας το φύλλο εργασίας που βλέπετε παρακάτω φτιάξτε έναν ανεμόμυλο με χρήση διαδικασιών.




Η σειρά των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθεί φαίνεται συνοπτικά παρακάτω.











Στη συνέχεια κάντε κλικ εδώ και παρακολουθήστε ένα σχετικό μαθησιακό αντικείμενο στο φωτόδεντρο. Κατόπιν φτιάξτε την παρακάτω εικόνα σαν επέκταση του ανεμόμυλου που κατασκευάσατε.







Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ένας πολύχρωμος κήπος..

Κάντε κλικ εδώ και παρακολουθήστε πως σχεδιάζουμε εικόνες στο περιβάλλον της EasyLogo με χρήση ιεραρχικά δομημένων διαδικασιών. Στη συνέχεια ανοίξτε το περιβάλλον της EasyLogo και φτιάξτε την παρακάτω εικόνα αξιοποιώντας τη χρήση διαδικασιών.


Το υλικό του υπολογιστή

Κάντε κλικ εδώ, αποθηκεύστε το αρχείο, ανοίξτε το και γράψτε τα ονόματα των συσκευών του υπολογιστή που φαίνονται στις εικόνες.



Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Χρωματίζω τις εικόνες

Κάντε κλικ εδώ, διαλέξτε την εικόνα που επιθυμείτε και χρωματίστε την όπως εσείς θέλετε.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Φτιάχνουμε εννοιολογικό χάρτη για το χρόνο

Κάντε κλικ εδώ και φτιάξτε τον παρακάτω εννοιολογικό χάρτη για το χρόνο.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Πως τα πάμε με τις πράξεις;

Κάντε κλικ εδώ και εξασκηθείτε στις βασικές πράξεις της αριθμητικής.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Σχεδίαση με τον κειμενογράφο

Κάντε κλικ εδώ και παρακολουθήστε τις δυνατότητες σχεδίασης κατά την επεξεργασία κειμένου.

Συνθέτω τοπία

Κάντε κλικ εδώ και με τη χρήση του ποντικιού φτιάξτε τις εικόνες, συναρμολογώντας τα κομμάτια τους.

Ανακαλύπτουμε τα σχήματα μέσα στην εικόνα

Κάντε κλικ εδώ και ξεχωρίστε τα βασικά σχήματα από τα οποία αποτελείται η εικόνα.




Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Μοντάρισμα υπολογιστή

Χρησιμοποιώντας τις παρακάτω εικόνες και το πρόγραμμα ζωγραφικής kolourpaint, φτιάξτε την τελική εικόνα.


τελική εικόνα  

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Τα "συστατικά" του υπολογιστή

Πρώτα κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το πρότυπο της παρουσίασης που θα δημιουργήσετε. Αποθηκεύστε το μέσα στο σχετικό φάκελο της τάξης σας. Στη συνέχεια κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε τις εικόνες που θα χρειαστείτε. Κατόπιν φτιάξτε την παρουσίαση που βλέπετε στο παρακάτω υπόδειγμα.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Το κομπιουτεράκι μου

Πρώτα μελετήστε το άρθρο με τίτλο "Η μετάδοση μηνυμάτων στο scratch". Κατόπιν κάντε κλικ εδώ και κατεβάστε το αρχείο που θα χρειαστείτε. Αφού το αποθηκεύσετε στο φάκελο της τάξης σας, ανοίξτε το και δημιουργήστε δύο μεταβλητές με εύρος τιμών από 1 έως 100. Στη συνέχεια συμπληρώστε τις κατάλληλες εντολές, ώστε κάθε φορά που θα επιλέγω με το ποντίκι μου την πράξη που θέλω μέσω του αντίστοιχου κουμπιού, η μορφή που έχω διαλέξει να μου εμφανίζει και το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το υπόδειγμα που ακολουθεί.

Δημιουργία φακέλων

Ανοίξτε το φάκελο του τμήματός σας και φτιάξτε την παρακάτω δομή φακέλων. Τι θα συμβεί στο φάκελο "αγελάδα" αν διαγράψω το φάκελο "ήμερα ζώα";


H βιβλιοθήκη του σχολείου μας

Ανοίξτε τον κειμενογράφο και χρησιμοποιώντας τη γραμματοσειρά Comic Sans MS φτιάξτε την παρακάτω ανακοίνωση για τη βιβλιοθήκη του σχολείου σας. Η εικόνα που θα χρειαστείτε σας δίνεται για διευκόλυνση.


Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Σε βλέπω στο ποτήρι μου

Χρησιμοποιώντας τις δύο πρώτες από τις παρακάτω εικόνες και το πρόγραμμα ζωγραφικής kolourpaint, φτιάξτε την τελική εικόνα.


Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Φτιάχνουμε εννοιολογικό χάρτη για τον κειμενογράφο

Χρησιμοποιώντας τις έννοιες που υπάρχουν στην παρακάτω εικόνα, κάντε κλικ εδώ και δημιουργήστε έναν εννοιολογικό χάρτη που να τις συνδέει, με κεντρική έννοια τον επεξεργαστή κειμένου.


Φτιάχνουμε εννοιολογικό χάρτη για τον υπολογιστή

Χρησιμοποιώντας τις έννοιες που υπάρχουν στην παρακάτω εικόνα, κάντε κλικ εδώ και δημιουργήστε έναν εννοιολογικό χάρτη που να τις συνδέει, με κεντρική έννοια τον υπολογιστή.


Βάζω χρόνο στο παιχνίδι μου για game over..Η έννοια της μεταβλητής στον προγραμματισμό

Αρχικά κάντε κλικ εδώ και δείτε κάποια εισαγωγικά βίντεο για μια πρώτη γνωριμία και κατανόηση με την έννοια της μεταβλητής στον προγραμματισμό. Στη συνέχεια ανοίξτε το προγραμματιστικό περιβάλλον του scratch και δημιουργήστε μια μεταβλητή με το όνομα χρόνος. Δώστε στη μεταβλητή αρχική τιμή 10 και φτιάξτε ένα πρόγραμμα που θα μειώνει την τιμή της μεταβλητής κατά ένα (1), κάθε δευτερόλεπτο που περνάει. Όταν ο χρόνος γίνει μηδέν (0), το υπόβαθρο να αλλάζει και να εμφανίζει το μήνυμα game over, όπως στο υπόδειγμα που ακολουθεί.

Ανταλλαγή τιμών σε μεταβλητές

Πρώτα μελετήστε το άρθρο με τίτλο "Μου 'βαλες λάθος αναψυκτικό" (αλγόριθμοι). Κατόπιν ανοίξτε το προγραμματιστικό περιβάλλον του scratch και δημιουργήστε δύο (2) μεταβλητές a και b. Δώστε στις μεταβλητές κάποιες τυχαίες αρχικές τιμές σε ένα εύρος τιμών από 0 μέχρι 100.  Στη συνέχεια φτιάξτε ένα πρόγραμμα που θα ανταλλάσει τις τιμές των παραπάνω μεταβλητών, όπως στο υπόδειγμα που ακολουθεί.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Εισαγωγή στον επεξεργαστή κειμένου

Πρώτα κάντε κλικ εδώ και δείτε μια παρουσίαση με θέμα τις βασικές εντολές μορφοποίησης ενός εγγράφου στο λογισμικό επεξεργασίας κειμένου. Στη συνέχεια κάντε κλικ εδώ και εξασκηθείτε στην πολύ βασική χρήση του κειμενογράφου.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Το τζιπάκι χρειάζεται οδηγό

Κάντε κλικ εδώ και κατεβάστε το αρχείο που θα χρειαστείτε.Αφού το αποθηκεύσετε στο φάκελο της τάξης σας, ανοίξτε το και συμπληρώστε τις κατάλληλες εντολές, ώστε το τζιπάκι κατευθυνόμενο με τα βελάκια να φτάσει στο τέρμα της πίστας, σύμφωνα με το υπόδειγμα που ακολουθεί.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

blockly - maze

Κάντε κλικ εδώ και λύστε τις πίστες του λαβυρίνθου, διαλέγοντας τον ήρωα που θέλετε.

Γήπεδο ποδοσφαίρου

Ανοίξτε το προγραμματιστικό περιβάλλον της EasyLogo και φτιάξτε δίνοντας τις κατάλληλες εντολές ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Το υπόδειγμα που ακολουθεί δίνεται ως βοήθεια.


Οδήγησε το αυτοκινητάκι

Κάντε πρώτα κλικ εδώ και μελετήστε την ομαλή κίνηση αντικειμένου στο scratch. Στη συνέχεια κατεβάστε το αρχείο που θα χρειαστείτε κάνοντας κλικ εδώ. Αφού το αποθηκεύσετε στο φάκελο της τάξης σας, ανοίξτε το και συμπληρώστε τις κατάλληλες εντολές ώστε το αυτοκινητάκι να φτάσει στο τέρμα της πίστας. Έπειτα μπορείτε να ανοίξετε ένα νέο αρχείο στο scratch, να φτιάξετε τη δική σας πίστα και να οδηγήσετε τη δική σας μορφή στο τέλος της πίστας σας.

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικο σταυρόλεξο!

Επιλέξτε τον αριθμό που θέλετε και γράψτε την απάντησή σας με μικρά και χωρίς να ξεχνάτε τους τόνους!

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Φτιάχνουμε αφίσα για ασφαλές σερφάρισμα

Ανοίξτε τον κειμενογράφο και φτιάξτε την αφίσα όπως στο υπόδειγμα που ακολουθεί. Η εικόνα που υπάρχει στην αφίσα σας δίνεται παρακάτω.